Teknisk handbok

logga

Teknisk handbok

Ansvarsfördelning och avgränsning

Felavhjälpning

Om underhållsåtgärd eller felavhjälpning innebär materielbyte eller reparation av anläggningsdel som omfattar krav på besiktning, ska kontrollbesiktning utföras och protokollföras av besiktningsman, enligt entreprenörens system för egenkontroll.

Underhåll av spåranläggning

Principer för underhåll

Underhållet syftar till att upprätthålla spårsystemets funktion och tillgänglighet. Det kan utföras som avhjälpande underhåll, respektive akut felavhjälpning, baserad på besiktningar och tillsyn.

Avhjälpande underhåll

Detta avser åtgärder som framkommit efter besiktning, kontroller, felanmälan eller genom annan indikation som inte kräver akut felavhjälpning för att säkerställa trafik-, drift- eller personsäkerhet. Entreprenören får planera dessa arbeten med hänsyn till att funktionen i spårsystemet upprätthålls. Planen ska godkännas av Norrköpings kommun innan åtgärder vidtas.

Akut felavhjälpning

Entreprenören ska utföra akut felavhjälpning och åtgärda fel som kommit till dennes kännedom via den särskilda trafikledningen eller annan källa. Akut felavhjälpning är för att säkerhetsställa trafik- drift och personsäkerhet.

  • Inställelsetid 30 min.

Akuta felavhjäpningar innebär:

Skador och fel på spåranläggningen eller sidoområdet som kan orsaka stopp och störningar i trafiken som bedöms vara allmänfarliga ingår i entreprenaden.

Om anmält fel inte kvarstår vid ankomst till felstället ska ändå felsökningen utföras, för att om möjligt klarlägga orsaken till det tillfälliga felet.

Akut felavhjälpning innefattar:

  • Mottagning av felanmälan
  • Utryckning (med bevakare om så erfordras)
  • Planering
  • Arbetsberedning
  • Akut felavhjälpning
  • Efterföljande kontroll

Vid felsökning används respektive tillverkares underlag samt gällande ”Banstandard Norrköping” i tillämpliga delar.

Den särskilda trafikledning ska kontaktas omedelbart när fel eller brister upptäcks. Entreprenören prioriterar och värderar, tillsammans med den särskilda trafikledningen, huruvida omgående felavhjälpning erfordras eller om åtgärd kan ske vid ett senare tillfälle som alltid ska överenskommas.

Beredskap och kontaktperson

Beredskap

  • Entreprenören ska dygnet runt årets alla dagar upprätthålla en beredskap för att åtgärda akuta skador och fel på spåranläggningen eller sidoområdet enligt gällande ”Banstandard Norrköping”.
  • Vid olyckor som den särskilda trafikledningen meddelar ska entreprenören upprätthålla en beredskap för att åtgärda akuta skador och fel på spåranläggningen eller sidoområdet.
  • Inställelsetid 30 min.

Kontaktperson

Entreprenören ska tillhandahålla en kontaktperson dygnet runt vid olyckor och akuta händelser. Norrköpings kommun och den särskilda trafikledning ska informeras om vem som är entreprenörens kontaktperson.

Handläggning av kundkontakter

Handläggning av felanmälningar ska ske i Norrköpings kommun samhällsbyggnadkontorets ärendehanteringssystem (Infracontrol). Felanmälningar och synpunkter som är direkt kopplade till de verksamheter som omfattas av entreprenaden åtgärdas och av entreprenören. Entreprenören dokumenterar åtgärden i ärendehanteringssystemet. Alla ärenden ska handläggas och avslutas inom en tidsperiod som bestäms av Norrköpings kommun.

Felanmälningar som registreras på "fel" entreprenör, skickar entreprenören tillbaka via systemet till Norrköpings kommuns kundservice.

Felanmälningar som entreprenören bedömer vara en extrabeställning i entreprenaden, skickar entreprenören tillbaka via systemet till Norrköpings kommuns kundservice.

Önskar personen som felanmält återkoppling, är det entreprenörens ansvar att ge underlag för återkoppling genom att registrera utförda åtgärder i ärendet. Sedan sänds ärendet åter till ansvarig handläggare eller projektledare hos Norrköpings kommun, via Norrköpings kommuns kundservice.

Anmälan ska inlämnas till polismyndigheten vid följande händelser:

  • Vägmärken som utsatts för påkörning eller skadegörelse.
  • Skador som uppstår på material genom påkörning eller skadegörelse, enligt mängdförteckning, oavsett hur skadan uppstått.
  • Vid upptäckt av att vägmärke eller annan utrustning saknas.
  • Klotter eller affischering på utrustning (avser den utrustning som finns specificerad i mängdförteckning).

Entreprenören ska handlägga upptäckta skador på anläggningar inom verksamhetsområdet. Anmälan ska ske till Norrköpings kommun, polis och eventuellt till försäkringsbolag.

Entreprenören ska inom uppdraget utreda ansvarsskador på begäran av Norrköpings kommun.

Entreprenören ska vid akuta händelser utföra erforderliga avstängningsåtgärder för att trafiksäkerheten inte ska äventyras.

Ytterligare åtgärder för att återställa anläggningarna sker efter överenskommelse med Norrköpings kommun.

Arbetstider

Hänsyn ska tas till pågående verksamhet inom och i anslutning till arbetsområdet. Arbetet får utföras mellan kl. 07.00 och 19.00. Arbete på övrig tid ska godkännas av Norrköpings kommun. Tillstånd för arbete under nattetid ska sökas hos polismyndigheten.

Vinterväghållning, dvs. snöröjning och halkbekämpning, omfattas inte av ovanstående arbetstidsbegränsning utan ska utföras vid behov oavsett tid på dygnet.

Förutsättningar med hänsyn till spårtrafik

Arbetsområdet berörs av spårtrafik och godståg passerar spårområdet vid flera tillfällen varje dag. Denna trafik ska kunna upprätthållas obehindrat förbi arbetsplatsen under hela tiden.

Med tanke på olycksrisker ska arbeten intill spår bedrivas med stor aktsamhet.

Regler för trafiksäkerhet ska följas.

Trafikanordningsplan

Den som är ansvarig för utmärkning/skyltning ska vara utbildad i ämnet. Innan arbetena påbörjas ska en trafikanordningsplan upprättas av entreprenören och godkännas av berörd väghållare samt Norrköpings kommuns handläggare.

Skydds- och säkerhetsföreskrifter vid arbete i anslutning till spår

Arbete i närheten av spår är förenat med stora risker. Entreprenören ska kunna bevisa att berörd personal informerats om dessa risker.

Arbeten, på eller i närhet av spår, ska utföras i enighet med de säkerhetsbestämmelser som finns i SÄO (Säkerhetsordningen) och TRI (Trafiksäkerhetsinstruktionen) för spårväg och industrispår. Personer som arbetar inom spårområde ska ha genomgått utbildning som trafikutövaren tillhandahåller.

Upplysningar kan lämnas av Norrköpings kommun, Denis Muric, tel. 011- 15 16 75.

Entreprenören är skyldig att alltid rätta sig efter föreskrifter från Norrköpings kommuns ombud, ansvarig skydds- och säkerhetsledare eller annan skydds funktionär när dessa föreskrifter avser skydd för trafik, personal, egendom eller tredje man. Entreprenören ska stå för samtliga kostnader som uppstår till följd av att han underlåter att agera enligt föreskrivet.

Entreprenörs personal som bryter mot säkerhetsföreskrifterna kommer utan föregående varning att avvisas och avstängas från arbetsplatsen.

Skydds- och säkerhetsföreskrifter vid arbete i anslutning till kontaktledning

Kontaktledning och hjälpkraftledning, över och invid befintliga spår, är en strömförande högspänning.

Arbetet ska utföras enligt Norrköpings kommuns ”Föreskrift NK-EFS 50 utgåva 3”.

Tillstånd m m

Underhålls Entreprenörerna ska protokollföra eventuella sammanträden med myndigheter, leverantörer av teknisk försörjning m.fl. Norrköpings kommun ska informeras om sådana sammanträden och även beredas tillfälle att delta i dessa. Protokoll från sammanträdet ska delges Norrköpings kommun.

Tillstånd från myndigheter

Erforderliga tillstånd för entreprenadarbetena söks av Norrköpings kommun. Till exempel bygglov och markupplåtelse för spåranläggning.

Bygglov för egen etablering ska ombesörjas och bekostas av entreprenören.

För de inom denna entreprenad förekommande transporter för vilka det erfordras trafiktillstånd eller andra särskilda tillstånd åligger det entreprenören att försäkra sig om att transportören innehar sådana tillstånd.

Överenskommelser m m

Beställaren tillhandahåller efter anfordran uppgift om namn på och adress till ägare till grannfastighet, annan markägare, väghållare och dylikt.

Om överenskommelse som berör entreprenaden träffas mellan entreprenören och ägare till grannfastighet, annan markägare, väghållare och dylikt ska Norrköpings kommun underrättas därom.

Överenskommelser ska protokollföras i dagbok.

Information till fastighetsägare, boende m fl

Under entreprenadtiden ska vid behov entreprenören informera fastighetsägare, boende och verksamhetsutövare m fl. om sina arbeten, t ex störande arbetsmoment.

Entreprenören ska minst två veckor i förväg underrätta markägare och ledningsägare innan arbeten som berör dessa påbörjas.

Sidan publicerad 14 december 2020 kl. 08:12

Senast uppdaterad 14 december 2020 kl. 10:12

Norrköpings tekniska handbok

Norrköpings tekniska handbok gäller för projektering av kommunens allmänna platsmark.

Revideringar

Vi uppdaterar teknisk handbok två gånger om året.

Kontakt

loggo

Copyright © Norrköpings kommun        Organisationsnummer: 212000-0456