Teknisk handbok

logga

Teknisk handbok

Övrigt

Riktlinjer för grävanmälan

Tekniska nämnden är förvaltare av allmän platsmark (gatu- och parkmark) inom centralorten och Norsholm samt gång- och cykelvägar, park- och grönytor inom Skärblacka, Kimstad, Åby, Jursla, Krokek och Östra Husby.

Samhällsbyggnadskontoret lämnar tillstånd till grävning eller annan åtgärd i allmän mark. Samhällsbyggnadskontoret upphandlar entreprenör, gällande gata och väg, gångbana, gång- och cykelvägar och övriga hårdgjorda ytor för alla återställningsarbeten som ska utföras inom entreprenadområdena 1-5.

För att begära tillstånd för en grävning ska ansökan ske via samhällsbyggnadskontoret anvisade webbsida http://rosyweb.se/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Trafikanordningsplaner och eventuella avstängningar ska godkännas av Samhällsbyggnadskontoret innan arbete påbörjas. Vid behov beslutar samhällsbyggnadskontoret om erforderliga lokala trafikföreskrifter. Ansökan sker via samhällsbyggnadskontorets anvisade webbsida http://rosyweb.se/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Vid arbete på Norrköpings allmänna gatuvägnät och allmän platsmark ska kommunens riktlinjer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för denna typ av arbete följas.

För att undvika planerade grävningar i kommunens vägnät under de första tre åren efter det att gatan har fått ny beläggning får ledningsägare och andra berörda genom remissförfarande få ta del av innevarande års beläggningsprogram samt de följande två årens planerade beläggningsprogram. I samband med schaktning/nyanläggning ska tomrör eller annan kanalisation för framtida ledningar/kablar nedläggas på lämpliga platser innan beläggning sker. Detta sker i samråd med samhällsbyggnadskontoret och ledningsägare.

Grävanmälan

Ansökan om grävningsanmälan ska ske via samhällsbyggnadskontorets anvisade webbsida fyra veckor innan planerad byggstart. Grävningsanmälan ska bland annat innehålla en trafikanordningsplan samt uppgift om planerad byggstart samt uppgift om när arbetet planeras vara färdigt.

Ingen grävning får påbörjas innan samhällsbyggnadskontoret har beviljat ansökan.

Syn och kontroll

Den som fått tillstånd för en grävning ska senast tre arbetsdagar innan arbetet påbörjas erbjuda samhällsbyggnadskontoret att delta i en gemensam syn och kontroll. Det är viktigt att dokumentera befintliga förhållanden på platsen och i dess närhet för att i efterhand kunna bedöma de eventuella skador som uppstått efter eller på grund av arbetets utförande.

Utförande

Arbete som sker i anslutning till trafik ska kunna genomföras under trygga förhållanden både för den som arbetar på vägen och de trafikanter som behöver passera platsen. Part som utför arbete i trafikmiljön ska därför som utgångspunkt alltid redovisa hur arbetsplatsen och trafikanterna ska skyddas under ingreppet i marken. För att få tillstånd för en grävning i kommunal mark krävs generellt en godkänd trafikanordningsplan.

I den mån som samhällsbyggnadskontorets föreskrifter inte ska gälla, gäller istället som en generell regel de anvisningar och föreskrifter som redovisas i Trafikverkets föreskrifter TRVK APV TDOKU 2012:86 version 3.0 med tillhörande bilagor. Utöver detta är det väsentligt att bestämmelser inom arbets- och miljölagstiftning tillämpas för att begränsa skador och störningar för alla inblandade.

Det är den sökande som har ansvar för att följa alla uppsatta regler för att genomföra en säker grävning i mark.

För information om hantering av schaktmassor och material ska återställningsentreprenör kontaktas. Uppbruten asfalt får inte användas som återfyllning.

Den som kan tänkas lida skada av en grävning som ska pågå under mer än fem dagar ska i god tid informeras om detta.

På arbetsplatsen ska information till allmänheten ske via skyltad information. Av skylten ska bland annat framgå byggherre, slag av arbete, färdigställandedatum och telefonnummer till ansvarig entreprenör. Vid arbeten kortare än fem arbetsdagar räcker det med information om beräknat färdigställandedatum och telefonnummer till ansvarig entreprenör.

Akuta grävningsarbeten som inte har kunnat planeras till följd av en plötslig skada får påbörjas utan grävningstillstånd. Dock ska tillstånd sökas via anvisad webbsida senast nästkommande vardag. Trafikanordningsplan med eventuella avspärrningar ska kunna redovisas i efterhand. Återställningsentreprenör ska omedelbart informeras om det akuta ingreppet.

Vid arbeten i ytor med stor trafikmängd eller där svängande trafik förekommer, cykelvägar samt i branta backar ska schakten omedelbart beläggas provisoriskt med kallasfalt eller varmasfalt av den som utför schaktningsarbetet.

Tunnling under kantsten är ej tillåten. Packning utförs så att eftersättning inte uppstår. Återfyllning med tjälade massor i trafikytor är inte tillåtet. Samtliga rännstensbrunnar inom tillståndsområdet ska slamsugas efter avslutat arbete.

Arbetets avslut

Avslutat grävningsarbete ska meddelas återställningsentreprenören, genom anmälan via anvisad hemsida.

Den som erhållit grävningstillstånd ansvarar för att återställning av grönytor, träd och planteringar utförs före inlämnande av färdiganmälan

Riktlinjer för markupplåtelser

Enligt Ordningslagens (1993:1617) bestämmelser krävs generellt sett ett polistillstånd för att nyttja allmän platsmark (offentlig plats) om användningen inte överensstämmer med det ändamål som platsen upplåtits för, eller den användning som är allmänt vedertagen.

Polismyndigheten bereder ansökningar och beslutar om tillstånd i detta avseende. Ansökningar skickas under beredningen på remiss till bland annat kommunen. Polismyndigheten får inte upplåta mark i strid mot kommunens yttrande. De villkor som kommunen ställer i sitt remissyttrande för en markupplåtelse är Polismyndigheten skyldig att ta med i sitt beslut.

Kommunen kan bevaka att villkor efterlevs och i aktuella fall vidtala personer som tar mark i anspråk utan tillstånd. Otillåtet nyttjande ska rapporteras till Polismyndigheten. Polismyndigheten kan utfärda förelägganden, viten, vidta fysiska åtgärder och även återkalla tillstånd.

Tillstånd krävs inte om någon av följande punkter är uppfyllda:

  • Verksamheten som ska genomföras inte anses som främmande, exempelvis gatu- och ledningsarbeten. Det gäller även om det inte är kommunen själv som utför arbetet men arbetet genomförs på uppdrag av kommunen.
  • Den allmänna platsen tas i anspråk upp till max två timmar, och i obetydlig omfattning* samt att verksamheten inte inkräktar på annans tillstånd. Undantaget är försäljning som sker inom det i bilaga 4 definierade området där kommunens lokala ordningsföreskrifter reglerar att tillstånd alltid krävs.

(* Med obetydlig omfattning menas att den yta som används är så liten i förhållande till den allmänna platsen att användningen inte stör ordningen och säkerheten. Användningen ska inte heller vara kontinuerligt återkommande.)

Bilagor och hänvisningar återfinns i den kompletta riktlinjen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Det finns generella villkor som ska uppfyllas för markupplåtelse på allmän platsmark som behöver uppfyllas för att tillstånd ska erhållas. Dessa finns i kommunens riktlinjer för markupplåtelse.

Sidan publicerad 14 december 2020 kl. 08:12

Senast uppdaterad 14 december 2020 kl. 10:12

Norrköpings tekniska handbok

Norrköpings tekniska handbok gäller för projektering av kommunens allmänna platsmark.

Revideringar

Vi uppdaterar teknisk handbok två gånger om året.

Kontakt

loggo

Copyright © Norrköpings kommun        Organisationsnummer: 212000-0456