Teknisk handbok

logga

Teknisk handbok

Lekplatser

Allmänt

I Norrköping arbetar vi med olika kategorier av lekplatser. Lekmiljöerna är klassade som stadsdelslekmiljöer, lokala lekmiljöer eller som småbarnslekmiljöer. Du kan du läsa mer i Lekplan och prioritering 2017 Pdf, 431.6 kB..
Klassen avgör hur stor en lekmiljö behöver vara, hur mycket innehåll den behöver samt vilken målgrupp den riktar sig till. Som projektör bör du ta hänsyn till vilken kategori en nyutformad lekplats ska tillhöra.

Svensk standardsamling SS-EN 1176 och SS-EN 1177 för lekplatser ska följas. Vid nybyggnation eller större renovering ska lekplatsen, alternativt del av lekplatsen, vara tillgänglighetsanpassad. Tänk även på trygghetsaspekten när lekplatsen utformas, insynen ska vara god.

När nya lekplatser anläggs ska tillgänglighetskraven enligt ALM 2 och Enkelt avhjälpta hinder i enlighet med PBL 17 kap § 21a och HIN1 uppfyllas. Inspireras gärna av SKL:s publikation Mer åt fler på lekplatsen Pdf, 13.6 MB..

Skötselplan för utrustning, fallskydd och vegetation ska upprättas. Följande dokumentation ska alltid finnas i lekplatsens skötselplan:
- Växtlistor
- Utrustningslistor med artikelnummer och leverantör
- Monteringsanvisningar
- Ytbehandling ska uppges.
- Siktanalys av sand inom fallskyddsområde

Entréskyltar
Alla lekplatser ska förses med en skylt vid entrén till lekplatsen som ska vara lätt att se och hitta. Skylten ska förses med lekplatsens namn eller namn på närmsta intilliggande väg samt lekplatsens koordinater. Information om kontaktuppgifter för felanmälan samt information om att Norrköpings kommuns lekplatser är rökfria ska även finnas på skylten.
Skyltar bör vara läsbara från sittande position (rullstol) och lätta att komma intill.

Utrustning

Lekutrustning bör kunna användas av många, oavsett funktionsförmåga. Exempel på lämpliga åtgärder för ökad tillgänglighet är; ledstänger, ramper, låga trappsteg, tillräckligt breda passager, handikappsits till gungställning och bakbord åtkomligt för rullstolsburna.
Finns det möjlighet att sitta ner ska minst en möbel vara tillgänglighetsanpassad och det ska vara möjligt att komma intill med rullstol vid minst ett bord.

Utegym får inte placeras i anslutning till lekplats. Som riktlinje ska ett utegym inte vara inom sikt från en lekplats. Detta för att undvika att utegymmet då även kommer att räknas som lekredskap vid säkerhetsbesiktning.

Vid val av utrustning bör hänsyn tas till omkringliggande lekmiljöers utbud samt gällande önskemål som inkommit efter samråd.

  • För enbenta, större lekutrustningar ska fundamentet vara åtkomligt för inspektion utan att omkringliggande ytor behöver rivas. Till enbent, större, lekutrustning undviks därför gummiasfalt i direkt anslutning till fundament.
  • Alla brunnar vid lekmiljöer ska utformas så att risken för barnolycksfall undviks. Exempel på säkerhetsanordningar är fallskydd, låsanordning med mera.
  • Vid specialtillverkning av lekredskap ska en auktoriserad leksäkerhetsbesiktningsman anlitas.
  • Rutschkanor ska inte placeras i riktning mot söder, då de riskerar att bli allt för varma.
  • Det ska finnas god belysning vid lekplatsen.
  • Trä får inte vara kreosotbehandlat och inte heller innehålla krom eller arsenik.
  • Robinia bör användas restriktivt eftersom på grund av problem med sprickbildning och dålig beständighet av färg.
  • Material bör väljas med tanke på hållbarhet och med minsta möjliga miljöpåverkan.
  • Det ska alltid finnas papperskorgar på lekplatsen. De ska helst placeras i hårdgjord yta.
  • Det ska finnas tillgängliga sittplatser med rygg-och armstöd.
  • Utrustning intill lekmiljöer ska förankras eller på annat sätt ordnas så att den inte riskerar att utgöra fara för barn i deras lek. Detta gäller för objekt i lekmiljöns direkta närhet samt på platser där barn leker.

Ytor

Rullstolsburna (barn och vuxna) ska kunna komma in på lekplatsen och komma intill flertalet lekredskap. Vid upphöjd kant/sarg eller likande ska släpp finnas som möjliggör in- och utpassage av rullstol, detta gäller dock inte sandlåda med sittsarg.

Plan för dränering och dagvattenhantering ska upprättas. Generellt ska sand- och flisytor alltid dräneras.

  • Gångvägarna ska vara utformade så att de är tillgängliga för alla. Gångytorna ska kunna skötas maskinellt. Undvik smala passager eller skarpa hörn. Minsta mått för att kunna ogräsrensa grusgångarna med maskin är 2,0 meter.
  • Lekredskapens fallutrymme i enlighet med SS EN 1176-2018 4.2.8.2.5- 4.2.8.6 ska framgå på ritning. Avståndet mellan lekredskapen ska vara större än nödvändigt fallutrymme för att medge justering på plats och underlätta montering av utrustning. Lämpligt avstånd mellan fallskyddområden är 60 cm.
  • Sträva efter att placera gungställningar så att risk för inspringning minimeras. Vid behov kan inspringningsskydd användas.
  • Vid användning av fallskyddsplattor bör tjockare plattor användas, minst 50 mm. Slät undersida underlättar läggning och är att föredra. Plattor bör omges/stödjas av sarg eller sarg läggas under platta genom limning/spikning.
  • Vid val av gummiasfalt bör ljusa färger undvikas för att minska driftskostnader för städning. Kornblandning av fler färger är bra då smuts och lagningar inte syns lika tydligt.
  • Grusytor eller sandytor bör inte finnas i direkt anslutning till gummiasfalt p.g.a. mer städning/ökat slitage. Gäller inte intill tillgänglighetsanpassat bakbord.
  • Flis med storlek på 5–30 mm används företrädesvis framför bark som fallskyddsmaterial. Används annan storlek skall den kritiska fallhöjden på det aktuella materialet fastställas genom HIC-provning (se SS-EN 1177:2018). Flis genomgår en biologisk nedbrytning genom bland annat förekomst av svampar och bakterier och därför ska hänsyn tas till var och hur flismaterial inhämtas/förvaras för att minska risken för mögel.
  • Det ska finnas en kant som skiljer materialen åt mellan sandytor och övriga ytor samt mellan grusytor och planteringsyta. Höjd på kanten bör både ovan och under mar vara tillräcklig för att hålla materialen separerade.

Växtlighet

  • Växter som kan framkalla hudbesvär, har vassa tornar och/eller- är upptagna i giftinformationscentralens växtlista Länk till annan webbplats. med rubriken som mycket giftiga, ska inte projekteras in på eller i direkt anslutning till lekplatser.
  • Nyanlagda busk- och perennplanteringar ska förses med inspringningsskydd. Häckplanteringar skyddas genom att förses med nätstaket i mitten av planteringsytan, med häckplantor satta i förband på ömse sidor staketet.
  • Träd som placeras i närheten av fallskyddsytor bör vara av art som inte har små och lätt nedbrytbara blad. Exempel på bra trädval vid lekplatser kan vara ek, bok, lönn och platan. En vandrande skugga vid lekplatsen är en fördel.

Sidan publicerad 14 december 2020 kl. 08:11

Senast uppdaterad 14 december 2020 kl. 10:11

Norrköpings tekniska handbok

Norrköpings tekniska handbok gäller för projektering av kommunens allmänna platsmark.

Revideringar

Vi uppdaterar teknisk handbok två gånger om året.

Kontakt

loggo

Copyright © Norrköpings kommun        Organisationsnummer: 212000-0456