Teknisk handbok

logga

Teknisk handbok

Funktion och underhåll

Grönyta

Särskild skötselplan ska upprättas och överlämnas till samhällsbyggnadskontorets drift, i annat fall gäller nedan krav som minimikrav.

Generella krav

Gödsling, nära vattendrag ska undvikas för att bidra till övergödning av vattendrag.

Invasiva främmande arter

Vid växtval för anläggning och skötsel av gröna ytor ska arter undvikas som finns på EU:s förteckning enligt EU-förordning nr 1143/2014 samt de främmande arterna som är eller riskerar att bli invasiva i Sverige enligt Naturvårdsverket. Se sidan https://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Vaxter-och-djur/Frammande-arter/Invasiva-frammande-arter/ Länk till annan webbplats.

Vid anläggning och skötsel av ett område där invasiva, främmande arter (enligt ovan) redan finns ska alla åtgärder som riskerar att aktivt eller passivt sprida eller gynna arten undvikas. I daglig drift ska arten i första hand bekämpas utifrån metoderna i Naturvårdsverkets metodkatalog för bekämpning av invasiva främmande växter, se sidan https://www.naturvardsverket.se/Stod-i-miljoarbetet/Vagledningar/Artskydd/invasiva-frammande-arter-vagledning/Metodkatalog-for-bekampning/ Länk till annan webbplats.

Ska jordmassor och/eller växtdelar flyttas och/eller komposteras ska området först inventeras efter invasiva, främmande arter. Resultatet av inventeringen ska skickas till ekolog på avdelningen på Drift och Underhåll. Identifieras invasiva, främmande arter ska nödvändiga åtgärder genomföras för att förhindra spridning av arten. Jordmassor med rötter och frön av förekommande art ska förbrännas. Deponering kan godkännas efter samråd med ekolog på Drift och Underhåll. Gröna växtdelar av förekommande art ska förbrännas.

Vid tidig bekämpning kan behovet av omhändertagande av jordmassor undvikas. Jättebalsamin kan exempelvis med fördel bekämpas tidigt, för om en korrekt bekämpningsåtgärd utförs så anses området vara fritt från frön och rötter efter redan 1,5 - 2 år.

Vid förekomst av parkslide Reynoutria japonica eller jätteslide Reynoutria sachalinensis så ska ekolog på Drift och Underhåll alltid rådfrågas.

Ska arbetet utföras i närheten av invasiva, främmande arter men inte direkt beröra dessa så ska beståndet tydligt frånskiljas arbetsområdet med staket eller dylikt, för att förhindra att ytan av misstag används för tillfälligt upplag av material eller maskiner. En buffertzon på minst 3 m ska beaktas för alla invasiva, främmande arter då frön samt växt- och rotdelar med stor sannolikhet finns inom denna zon. För arten parkslide Reynoutria japonica eller jätteslide Reynoutria sachalinensis ska buffertzonen vara 7 m.

Vid hantering av arter med kända negativa hälsoeffekter, exempelvis jätteloka, tromsöloka och sidenört, så ska risken för osäker arbetsmiljö beaktas.

S Gräsbesådd yta

Gräsytorna är ett viktigt markmaterial och de ska vårdas för att upprätthålla respektive funktion. Gräsytorna ska vara friska och ha ett estetiskt värde.

S1 Prydnadsgräs

Betecknar en gräsmatta som i första hand har prydnadsvärde och som inte är avsedd att användas för lek, bollspel m.m. Gräsmattan ska vara frisk, grön, tät, ogräsfri och välvårdad och inte uppvisa några skador.

Gräshöjd på dessa ytor är 4 cm. Upplag av gräsklipp får inte ske.

S2 Bruksgräs, sådd alternativt färdig grästorv

Betecknar robusta gräsytor, som primärt är avsedda för vistelse och ska tåla att beträdas. Gräsmattan ska vara frisk, grön, tät, ogräsfri och inte uppvisa några skador.

Gräshöjd på dessa ytor är 5-10 cm.

S3 Slaghack, extensiva ytor utan uppsamling

Betecknar bland annat sidoytor och restytor på parkmark, vägrenar med tillhörande dike, vägslänt och bakslänt, slänter, mittremsor och refuger där grästillväxten är kraftig med inslag av flerårigt ogräs.

Ytan ska ha ett vårdat utseende och samtliga ytor ska slås totalt 4 gånger/år

S4 Höggräs, slåtter, extensiva ytor med uppsamling

Betecknar naturpräglade ytor som i första hand ska ge vacker ört- och gräsväxt. Ytor som ger biotoper för växter och djurliv där blomning och återväxt gynnas.

Ytorna slås med skärande redskap

Ytor slås 2 ggr/säsong. En gång före midsommar, och en gång i slutet av augusti. Slaget gräs ska ligga kvar och torka/fröa av sig, ca 1 vecka innan det samlas upp och körs bort till kompostanläggning.

T Naturmark

T1 Tätortsnära naturområde

Betecknar naturmark i större sammanhängande områden vars huvudsakliga växlighet består av träd och/eller buskar.

U Buskar och häckar

Vid all beskärning och föryngring ska klipptider och beskärningssätt ske efter artens krav och växtsätt.

U1 Buskplanteringar

Betecknar buskar för rumsbildning, avskiljare mellan parkens rum, lek och för lä. De kan även ha ett värde som prydnad avseende blomning och höstfärg. Buskaget ska i lövat tillstånd täcka planteringsytan så att ogräs inte kan etablera sig och hämma buskarnas vitalitet.

U2 Klippt häck

Betecknar buskar av samma sort, vanligtvis 1-2 rader i bredd som klipps årligen i en bestämd form. Häckarna ger skönhet genom att bilda rum och ge lä till park- och gaturummet. De ska under hela växtsäsongen uppvisa ett mycket välvårdat och enhetligt intryck.

Klippning av häck ska ske två gånger per säsong. Klipptider och beskärningssätt ska ske efter artens krav och växtsätt. Häcken klipps smalare i toppen och bredare vid basen för att gynna en jämn och tät tillväxt.

U3 Rhododendronbuskage, surjordplanteringar

Buskage av rhododendronsläktet som rhododendron och azaleor, ensamma eller i grupp, i anläggningar som i första hand har ett skönhetsvärde. Växterna ska ha en optimal utveckling och inte uppvisa brist på näring.

Under säsongen ska en meter av kantzonen hållas ren från ogräs i etablerade ytor. I centrum av ytorna ska högt ogräs rensas för hand efter luckring med grepe. Ogräsrensning av buskagen ska ske innan ogräset fröar av sig. Flerårigt ogräs (rotogräs) ska avlägsnas med hela rotsystemet. Inne vid stammar och för rabatten aktuella buskar/växter rensas ogräset för hand. Ogräset ska snarast möjligt samlas upp och forslas bort

Gödsling anpassad för släktet utförs varje vår efter att tjälen gått ur marken.

Efter första blomningen skall frö-ställningarna klippas bort för att främja återkommande blomning.

V Blomsterplanteringar

Avser blomsterplanteringar i rabatter. Exklusive vår- och sommarblommor.

Blomsterplanteringarna har till syfte att vara ett blickfång för invånare och besökare i staden och ska alltid vara vackra och välskötta. Planteringarna ska skötas med mycket hög prioritet och ska hållas vårdade, välstädade och putsade.

Vattning av planteringarna ske i en sådan omfattning, att en god etablering av växtmaterialet erhålls. Vattning skall utföras innan torktecken uppstår. Vattenmängden ska vid varje vattningstillfälle vara så riklig att vatten tränger ned till undre gräns för rådande torkzon. Under varma perioder ska bevattningen utföras morgon eller kväll.

Skadedjur och sjukdomar ska motverkas.

V1 Perenner

Betecknar planteringar med en blandning av återkommande örter och gräs som ger blomning och andra skönhetsvärden. Skötseln ska inriktas på varje enskild planta när den enskilda arten kräver detta.

Vid nyplantering och delning av perenner ska dessa skötas med vattning, ogräsrensning, gödning och marktäckning så att de har god tillväxt och etablerar sig snabbt.

V2 Klätterväxter

Perenna klätterväxter skärs ned efter växtens förutsättningar, varje år, vart annat år eller enligt särskilt schema.

V3 Sedummatta

Sedummattor består av fleråriga växter, som även kallas för fetknopp/fetblad.

Främmande föremål ska avlägsnas kontinuerligt.

En (1) gång/år under april månad ska ytan gödslas med långsamverkande gödning lämplig för sedummatta.

V4 Rabattrosor

Beskärning av rabattrosor ska ske när björkarna har ”musöron” eller när forsythia börjar blomma, infaller normalt mellan januari och april. Tre till fem (3-5) knoppar eller ögon på tre till fem (3-5) grenar sparas för tillväxt.

Rosorna ska gödslas i april varje år.

V5 Urna/kärl för utplanteringsväxter

Planteringarna i urnorna ska vara i god kondition samt vara friska och frodiga

Ogräsrensning ska ske i sådan utsträckning att flerårigt ogräs och annan oönskad vegetation inte förekommer.

Ogräsrensning intill växtmaterialet ska utföras så det inte tar skada. Ogräs avlägsnas med hela rotsystemet, samt avlägsnas från planteringen. Fimpar och annat skräp ska tas bort, puts av blommor sker i samband med ogräsrensning under blomningsperiod.

Gödsling, putsning och uppbindning utförs varje vår.

X Träd

Träd är ett mycket viktigt och värdefullt inslag i staden. Varje art ska ges möjlighet att utvecklas genom en fackmannamässig skötsel.

Referensverk för definitioner av trädvård och arbeten vid träd:

SIS, Swedish Standards Institute, SVENSK STANDARD (2014).Trädvård – Termer och definitioner Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. SS 990000:2014 Trädvård – Termer och definitioner (Hämtad 2017-12-31)

Östberg, Johan and Mladoniczky, Dani (2017). Trädvårdshandbok 2017 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Alnarp: Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning. (Hämtad 2017-12-31)

Östberg, Johan, Sjögren, Johan och Kristoffersson, Anders (2015). Ekonomisk värdering av återanskaffningskostnaden för träd - Alnarpsmodellen 2.2 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Alnarp: Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning. (Hämtad 2017-12-31)

Östberg, Johan, Delshammar, Tim, Fransson, Ann-Mari och Busse Nielsen, Anders (2015). Standard för trädinventering i urban miljö, Version 2.0 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Alnarp: Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning. (Hämtad 2017-12-31)

Östberg, Johan och Stål, Örjan (2015). Standard för skyddande av träd vid byggnation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Alnarp: Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning. (Hämtad 2017-12-31)

Träden ska ge ett friskt och helt intryck och vara i god tillväxt. Vara fria från torra eller döda grenar som kan vålla skada på person och egendom.

Nedfallna grenar ska kontinuerligt plockas bort. Uppkomna skador ska skäras rena på ett fackmannamässigt (se Trädvårdshandbok 2017, kapitel 3 och 5) sätt för att begränsa ytterligare skador.

Vid all beskärning och föryngring ska utförandetider på året och metod ske efter artens krav och växtsätt. All beskärning utförs av Arborist eller beskärningsutbildad personal.

För beskärning av fri sikt och fri höjd ska entreprenör tillse till att det finns fri höjd för belysning och trafikanter.

Höjden som krävs är:

  • Över gångbana, minst 2,5 meter.
  • Över cykelväg, minst 3,2 meter.
  • Över körbana, minst 4,6 meter.

Etableringsvattning:

Före varje vattning skall kontroll göras, så att inget stående vatten finns i växtbädden. Det kräver andra insatser.

År 1: Vattning 1 g/vecka
År 2: Vattning 1 g/varannan vecka
År 3: Vattning 1 g/var tredje vecka (gäller enbart träd)

X1 Formklippta träd

Avser träd som klipps för att hålla en bestämd form och där varje enskilt träd har stor betydelse för helhetsintrycket. Träden ska hållas i god kondition och tillväxt. Träd formklipps så att form bibehålls och med en skötsel anpassad efter arten.

Träden ska formklippas så att trädens karaktär bibehålls.

Stammar och rothalsar ska vara fria från skott, fnasning utförs enligt 5.3, Trädvårdshandbok 2017.

X1.1 Knuthamlade träd

Utförs var tredje (3) år enligt 5.6, Trädvårdshandbok 2017.

X2 Gatuträd

Betecknar träd som står i urbana miljöer vid exempelvis gator, på torg och gårdar.

Stammar och rothalsar ska vara fria från skott samt återge ett friskt och helt intryck och vara i god tillväxt.

X3 Parkträd

Betecknar enskilda eller i grupp växande träd som omges av gräs eller planteringar. Finns i gatu-, torg, park- och bostadsmiljöer, kyrkogårdar med mera. Träden ska ge ett friskt och helt intryck och vara i god tillväxt.

X4 Fruktträd

Betecknar träd som bär frukt. Träden ska ge ett friskt och helt intryck och vara i god tillväxt. Se beskärning frukttäd för genomförande- och skötselanvisninga Pdf, 1.2 MB.r.

Se Beskärning träd för genomförande- och skötselanvisningar.

Y Utrustning

Y1 Konstverk och statyer

Tillsyn ska ske en gång varannan månad. Skador eller dylikt ska rapporteras.

Y2 Parksoffor, parkbänkar och bord

Utgörs av möbler för utomhusbruk och ska bjuda besökaren trevnad och bekvämlighet

Y3 Papperskorgar

Papperskorgar ska alltid vara tillgängliga att lägga skräp i.

Y4 Trädgaller och trädstöd

Grus ska vara uppfyllt till gallrets nivå för att inte skräp ska falla utom räckhåll.

Markgaller ska hållas fria från ogräs och skräp. Markgaller får inte överstiga markytans höjdläge och får inte understiga markytans höjdläge med mer än 20 mm.

Y5 Idrottsutrustning

Avser utrustning för idrottsändamål som basketkorgar, bandymål, fotbollsmål med mera.

Utrustning ska hållas hel, ren, tillgänglig och inbjuda till användning.

Y6 Utegym

Avser utrustning för utomhusträning.

Träningsutrustning ska vara hel, ren, tillgänglig och inbjuda till användning.

Utrustning ska tvättas en (1) gång/månaden mellan maj-oktober.

Y7 Volleybollplan

Avser plan med nät och sandunderlag. Ytan ska hållas fri från gräs och rotogräs. Funktionen för fallskyddsunderlag ska vidmakthållas genom fräsning en (1) gång/månaden mellan maj-oktober

Y8 Skatepark

Avser hårdgjord yta med skateutrustning. Utrustning ska hållas hel, ren, tillgänglig och inbjuda till användning.

Y9 Träkonstruktioner löpmeter

Avser långsträckta konstruktioner som träsarg, trästaket, träräcke, inspringningsskydd, rundstock och kubbsarg som vid behov oljas in.

Y10 Träkonstruktioner yta

Till exempel pergola, trätrall och andra vistelseytor av trä.

Träkonstruktioner ska inoljas en (1) gång vart annat år (2,4 osv).

Y11 Räcken av metall

Avser räcke vid perennplanteringar.

Y12 Stålkant för avskiljning

Avser stålkant för avskiljning mellan plantering och gräs- eller grusyta, med visning eller som fris, av rosttrögt stål.

Reparationsbehov ska anmälas. Trasiga delar tas bort omgående och rapporteras till beställaren.

Y13 Flätverksstängsel

Sly och träd ska inte växa in i staketet/stängslet. Mindre hål i staketet ska repareras omgående. Det får inte sticka ut några metalldelar från staketet.

Y14 Grillplats

Under maj, juni, juli och augusti ska grillarna tömmas och rengöras en (1) gång per vecka. Området närmast grillen ska hållas rent. Under perioden september till april ska grillarna tömmas och rengöras när de är fyllda till 50%

Y15 Askkopp

Tömning av askkoppar ska ske senast när askkoppen är fyllt till 80 procent och beroende på säsong kan det behövas oftare eller mera sällan. Området, markytan, runt askkopparna ska hållas rent från fimpar.

Z Lekplatser

I förebyggande syfte ska anläggningarna vårdas, så att risken för personskador minimeras.

Stora funktions- och säkerhetskrav ställs på lekplatserna både vad gäller utrustning och mark. De ska vårdas med utgångspunkt från barns perspektiv. Lekplatserna ska vara säkra och uppfylla avsedd lek-funktion.

Anläggningarna ska hållas i sådant skick att de är tilltalande och inbjudande, för såväl vuxna som barn.

Anläggningarna ska hållas på den säkerhetsnivå som föreskrivs i SS-EN 1176, delarna 1-7 och SS-EN 1177 så att riskerna för personskador minimeras. Personal ska ha grundläggande kunskaper om standardfrågor för lekredskap, vilka återfinns i utgåvor från SIS förlag AB, med beteckningarna ISBN 91-7162- 501-1 och ISBN 0347-2019.

Z1 Lekutrustning

Avser all lekutrustning oavsett material.

Underhåll av anläggningarna syftar till att förlänga livslängden på redskap och andra anordningar. Utrustning ska inbjuda till lek och användning.

Z2 Sand bakbar

Anlagd yta med sand i sandlådor, avsedd för lek. Utslängd sand återställs en (1) gång per månad.

Ytan ska hållas rena och fritt från gräs och rotogräs. Tre gånger per säsong ska sanden luckras upp till ett djup om minst 20 cm.

Z3 Sand strid

Anlagd yta med strid sand. Ytan är avsedd som fallskydd vid lekutrustning

Ytan ska hållas rena och fritt från gräs och rotogräs. Tre gånger per säsong ska sanden luckras upp till ett djup om minst 20 cm.

Z4 Bark och träflis

Avser ytor under lekredskap.

Ytan ska hållas fri från gräs och rotogräs.

Z5 Gummimattor och gummiplattor

Anlagd yta med gummibeläggning. Ytan är avsedd som ett slitlager och fallskydd under lekredskap och som ett markmaterial i lekmiljöer.

Rengöring för att återställa gummits fallskyddskapacitet utförs 1 gång/år. Ytan ska vid rengöring spolas av med vatten eller enligt tillverkarens anvisningar.

Z6 Konstgräs fallskydd

Utgör fallskydd under lekredskap.

Konstgräsytan borstas för att grässtråna ska återfå sin funktion och utseende. Maskiner med borstaggregat ska användas. Åtgärd utförs 1 gång/år.

Å Övrigt

Å1 Konstgräs rondell/refug

Omfattar det konstgräs som inte finns inom lekplatsområde. Utgör ett alternativ till naturligt gräs.

Ytan städas från löv, grus och främmande föremål med lövblås. Ogräs i konstgräset ska omgående avlägsnas.

Å2 Hundrastgård

Omfattar inhängande gräsytor, skyltade för rastning av hundar.

Ä Vattenanläggningar

Ä1 Bevattningsanläggning

Bevattningsanläggningar är anläggningar som finns i planteringsytor där behovet av kontinuerlig vattning är stort, där växter kan ha ett stort behov av kontinuerlig vattning.

Tillsyn/kontroll

  • Automatik, funktionstest
  • Kalibrering vattenåtgång vid extrema torrperioder samt regnperioder.
  • Kontroll läckor.

Skötsel

  • Uppstart av vattensystem inklusive läckkontroll.
  • Avstängning samt luftning av systemet.

Underhåll

  • Reparation

Ä2 Behandlat vatten (fontäner)

Fontäner är anläggningar som finns på allmän plats för vattenspel och på ett dekorativt

Tillsyn/kontroll

  • Automatik, funktionstest
  • Kalibrering vattenåtgång vid extrema torrperioder samt regnperioder.
  • Kontroll läckor.

Skötsel

  • Uppstart av vattensystem inklusive läckkontroll.
  • Avstängning samt luftning av systemet.

Underhåll

  • Reparation

Ä3 Dammanläggningar för lek och prydnad

Avser vattenanläggningar avsedda för lek utan klor och andra kemikalier.

Dammanläggningar ska varje vår och höst städas från skräp, löv och annan oönskad vegetation.

Dammar och rännor ska vara hela och rena. Sly och oönskad vegetation i kantzon av dammar ska avlägsnas, samt att eventuell algtillväxt i dammar ska hållas efter och avlägsnas.

Dammar och ledningar töms på vatten inför vintern

Ä4 Uteduschar och dricksfontäner

Före igångsättning rengörs uteduschar och dricksfontän.

Uteduschen töms i mitten av säsongen och betongytorna skrubbas rena från alger, m.m

Vattnet stängs av och ledningarna töms inför vintern.

Ä5 Vattenpumpar för lek och prydnad

Avser anläggningar i lekmiljöer.

Pumpar ska monteras när frostrisken är över.

Efter säsong ska alla pumpar gås igenom och funktionstestas. Pumparna rengörs och blåses rena i slangar och munstycken. Vattnet stängs av och ledningarna töms inför vintern.

Sidan publicerad 14 december 2020 kl. 08:11

Senast uppdaterad 14 december 2020 kl. 10:11

Norrköpings tekniska handbok

Norrköpings tekniska handbok gäller för projektering av kommunens allmänna platsmark.

Revideringar

Vi uppdaterar teknisk handbok två gånger om året.

Kontakt

loggo

Copyright © Norrköpings kommun        Organisationsnummer: 212000-0456