Teknisk handbok

logga

Teknisk handbok

Övrigt

Utbildningskrav

ESA

Entreprenören svarar för att personal har genomgått relevant utbildning ESA Grund eller likvärdig.

Arbete i anslutning till väg

Arbeten i anslutning till vägar ska alltid utföras så att risker och störningar minimeras. Det åligger entreprenören som arbetsgivare att se till att bestämmelser och regler följs inom ansvarsområdet för åtagandet. Entreprenören ska dessutom, på lämpligt sätt, söka påverka trafikanterna att ta större hänsyn till de som arbetar på vägen och att respektera uppsatta utmärkningar och avstängningar. Motsvarande gäller för underentreprenörer som anlitas av entreprenören.

Den som är ansvarig för utmärkning/skyltning ska vara utbildad i ämnet. Innan arbetena påbörjas ska en trafikanordningsplan upprättas av entreprenören och godkännas av berörd väghållare samt beställarens handläggare.

Arbete i anslutning till spår

Arbete i närheten av spår är förenat med stora risker. Entreprenören ska kunna bevisa att berörd personal informerats om dessa risker.

Arbeten, på eller i närhet av spår, ska utföras i enighet med de säkerhetsbestämmelser som finns i SÄO (Säkerhetsordningen) och TRI (Trafiksäkerhetsinstruktionen) för spårväg och industrispår. Personer som arbetar inom spårområde ska ha genomgått utbildning som trafikutövaren tillhandahåller.

Entreprenören är skyldig att alltid rätta sig efter föreskrifter från beställarens ombud, ansvarig skydds- och säkerhetsledare eller annan skyddsfunktionär när dessa föreskrifter avser skydd för trafik, personal, egendom eller tredje man. Entreprenören ska stå för samtliga kostnader som uppstår till följd av att han underlåter att agera enligt föreskrift.

Entreprenörs personal som bryter mot säkerhetsföreskrifterna kommer utan föregående varning att avvisas och avstängas från arbetsplatsen.

Arbete i anslutning till kontaktledning

Kontaktledning och hjälpkraftledning, över och invid befintliga spår, är spänningssatt. Arbetet ska utföras enligt Norrköpings kommuns ”Föreskrift NK-EFS 50 utgåva 3”.

Kvalitetsledning

Driftentreprenören ska uppfylla kriterierna för eller vara certifierad för kvalitetsledningssystem SS-EN ISO 9001:2008 eller likvärdigt kvalitetsledningssystem.

Miljöledning

Driftentreprenören ska uppfylla kriterierna för eller vara certifierad för miljöledningssystem SS-EN ISO 14001:2004 eller likvärdigt miljöledningssystem.

Nedanstående miljökriterier utgör absoluta krav för driftentreprenadens genomförande

  • Lätta fordon ska uppfylla kraven för Euro 4. Senare Euro-klasser är också tillåtna.
  • Tunga fordon ska uppfylla kraven för Euro IV. Senare Euro-klasser är också tillåtna.
  • Dieseldrivna grävmaskiners och traktorgrävares motorer som omfattas av EU:s regelverk ska uppfylla Steg IIIA. Senare Steg-krav är också tillåtna.
  • Övriga dieseldrivna arbetsmaskiners motorer som omfattas av EU:s regelverk ska uppfylla Steg II. Senare Steg-krav är också tillåtna.
  • Bensindrivna arbetsmaskiners motorer som omfattas av EU:s regelverk ska uppfylla Steg II. Senare Steg-krav är också tillåtna.
  • Arbetsmaskiners motorer som inte omfattas av EU:s regelverk får vara högst 6 år gamla.
  • Till bensinmotordrivna motorer under 20 kW som saknar katalysator ska alkylatbensin användas.
  • Samtliga tunga arbetsfordon och hyttförsedda arbetsmaskiner ska vara utrustade med första förbandslåda, brandsläckare samt saneringsvätska för miljöfarliga utsläpp.
  • Lätta och tunga fordon och dieseldrivna arbetsmaskiner som används i entreprenaden ska köras på drivmedel som innehåller minst 25 procent förnybar råvara. Kravet för arbetsmaskiner gäller såväl dieseldrivna grävmaskiner/traktorgrävare som övriga dieseldrivna arbetsmaskiner.
  • Dokumentation om kemiska produkter och till vad de används ska lämnas vid avstämningsmöten med beställaren och sammanfattas i skriftlig dokumentation som lämnas till beställaren när projektet avslutas.
  • Kemisk bekämpning av vegetation får inte förekomma utan tillstånd från beställaren.
  • Säkerhetsdatablad över samtliga farliga kemiska produkter som används i uppdraget ska finnas på arbetsplatsen. Bladen får inte vara äldre än 3 år.
  • Bestämmelser i kommunens lokala hälsoskydds- och ordningsföreskrifter ska följas.

Sidan publicerad 14 december 2020 kl. 08:13

Senast uppdaterad 14 december 2020 kl. 10:12

Norrköpings tekniska handbok

Norrköpings tekniska handbok gäller för projektering av kommunens allmänna platsmark.

Revideringar

Vi uppdaterar teknisk handbok två gånger om året.

Kontakt

loggo

Copyright © Norrköpings kommun        Organisationsnummer: 212000-0456