Teknisk handbok

logga

Teknisk handbok

Utrustning

Kulörval

I Norrköping används ofta följande kulörer:

  • RAL 7016 –antracitgrå
  • RAL 7060 –parkgrön

Det går även bra att använda andra kulörer. Användandet av dessa ska ske på ett genomtänkt sätt med hänsyn till den aktuella miljön. Starka kulörer ska ses som accenter och kulörval ska alltid förankras med beställaren.

Parkmöbler, utrustning

Norrköpings promenader

För Norrköpings promenader finns ett Möbleringsprogram framtaget. Detta ska användas när större åtgärder planeras i promenaderna. Möbleringsprogram Pdf, 10.6 MB.

Soffor och bänkar

Soffor och bänkar med armstöd bör ej stå på större avstånd än 200 meter, i mer frekventerade områden med tätare avstånd. Se LÄNK: Riktlinjer för en tillgänglig och användbar utemiljö.

Bänkar och soffor ska vara nedgjutna i fundament och det ska gå att byta bänk vid behov. De ska också kunna underhållas och renoveras löpande utan att vara knutna till en viss leverantör. För basmöbler väljs inoljade, trärena möbler som är lättare att underhålla och klottersanera än målat trä. Andra alternativ ska godkännas av beställaren.

Papperskorgar

Små ca 40-50 liter. Sluttande stängt lock, galvaniserad med rastrerad yta föredras. Kan sättas fristående med fundament eller fästas på stolpar.

Stora ca 140-150 liter. Tak med avrinningsmöjlighet, galvaniserad med rastrerad yta föredras. Tömning ska kunna ske utan lyft. Fundament.

Papperskorgar med större volymer än 150 liter ska vara anpassade så att tömning kan utföras med lyftanordning.

Askkoppar ska inte finnas på papperskorgar.

Bullerskydd och plank

Vid uppförande av bullerskydd eller plank ska hela objektets yta behandlas med klotterskydd för att underlätta för eventuell framtida sanering av klotter. Klotterskyddet ska vara applicerbart efter materialet för att det inte ska uppstå skador.

Utegym & Sportutrustning

Utegym

Utegym kallas i standarden för Fitnessutrustning för att det ska vara samma beteckning över hela Europa. Svensk standardsamling SS-EN 16630:2015, Permanent installerad fitnessutrustning för utomhusbruk ska följas.

Utegym ska placeras så att det finns en tydlig definiering mellan utegym och lekplats. I större parker bör utegym placeras utom synhåll från lekplats. I mindre parker kan ytorna avskiljas med häck eller staket. Uppfylls inte detta kommer även utegymmet att räknas som lekredskap vid säkerhetsbesiktning.

Vid fri fallhöjd över 1 meter ska stötdämpande underlag finnas.

Vid utrustning som kan innebära risker vid felaktig användning såsom markpress och marklyft ska korrekt utförande beskrivas med tydlig skylt intill redskapet.

Parkour

Svensk standardsamling SS-EN 16899:2016, Sport- och fritidsutrustning – Utrustning för Parkour ska följas.

Skate- och cykelanläggningar

Svensk standardsamling SS-EN 14974:2006 + A1:2010, Gymnastik och idrottsredskap – Anordning för brukare av hjulsporter ska följas. Dessa krav gäller för skateanläggningar och hjulsporter som bmx, kickbike och mountainbike.

Anpassa utrustningen efter målgruppen. I parkmiljö är enklare hinder och banor ofta tillräckliga.

Redskap får ej ha klätterhjälp t.ex. trappa upp till högre plattform.

Fotbollsmål och bollplaner

Fotbollsförbundet och FIFA har regler för bollplaner som ska ha fotbollsspel i seriespel. För allmänna planer på parkmark som syftar till spontanfotboll är det lämpligt med mindre mått så även färre personer kan spela och yngre barn lätt kan delta.

Lämpliga mått i parkmiljö är: 30 meter mellan målen och 20 meter fri bredd. Det möjliggör spel 5 mot 5. Alternativt 15 x 12 meter som är lagom för spel 3 mot 3. Måtten anpassas efter platsen.

Öppna bollplaner avsedda för spontanfotboll ska ha fastsatta målburar så de inte tippar om någon tar tag/hänger sig i ovanribban.

Sidan publicerad 14 december 2020 kl. 08:11

Senast uppdaterad 14 december 2020 kl. 10:11

Norrköpings tekniska handbok

Norrköpings tekniska handbok gäller för projektering av kommunens allmänna platsmark.

Revideringar

Vi uppdaterar teknisk handbok två gånger om året.

Kontakt

loggo

Copyright © Norrköpings kommun        Organisationsnummer: 212000-0456