Teknisk handbok

logga

Teknisk handbok

Tillgänglighet

Vid utformning av allmän plats ska Riktlinjer för tillgänglig och användbar utemiljö Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och ”Boverkets föreskrifter och allmänna råd om tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse eller- orienteringsförmåga på allmänna platser och inom områden för andra anläggningar än byggnader” (ALM 2) tillämpas. De krav som den kommunala riktlinjen ställer är till största del baserade på råden i ALM 2. Kraven som påverkar utformning av allmän plats återges i denna tekniska handbok.

ALM 2 kan hämtas digitalt från denna sida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Ledstråk

Ledstråk behövs på torg och stora öppna ytor. Rätt utformat stråk ska uppfylla två informationer, ledning och orientering. Det ska vara en enhetlig kedja från start till mål som är lätt att förstå.

  • I första hand utnyttjas befintliga avgränsningar såsom kanter, räcken med underliggare och olika beläggningar. Om samma struktur används på hela stråket är det lättare att förstå.
  • Taktila plattor är plattor som man kan känna med teknikkäpp eller skor, och används som hjälp där inte annan ledning finns.
  • En förutsättning för att ledytor ska fungera är att de ger en bra taktil och visuell kontrast mot kringliggande material.
  • Ledytan ska utformas med en bredd av 70 cm. Ytan på båda sidor om ledytan ska vara slät. Den släta ytan gör att ledytan är lättare att hitta med teknikkäpp.
  • Valytan är en slät kvadratisk valpunkt som används där två ledytor korsar varandra, i valytan används släta plattor som kontrast till ledytans vågiga ytstruktur.
  • För synsvaga personer är kontraster och färger samt bra belysning viktiga. Kontrastmarkeringar bör ha en ljushetskontrast på minst 0,40 enligt NCS.
  • För starkt synsvaga och blinda personer är kännbara markeringar som kan uppfattas av skor och teknikkäpp viktiga.

Ledstråk i anslutning till gångpassager och övergångställen framgår av typritning TH-T-001 Pdf, 538.5 kB..

Trappor och ramper

En ramp ska:

  • Ta upp högst 50 cm i höjdskillnad, vid större höjdskillnad blir rampen längre och ska delas upp i sektioner med vilplan. Vilplanet ska vara minst 2 m långt, lutningen på vilplanet får vara högst 1:50 och bör ha en avvikande färg. Rampen ska förses med ett räcke som ska vara greppvänligt hela vägen.
  • Vara minst 1,5 m bred
  • Ha en lutning på max 1:20 (5 %)
  • Ha ett 4-10 cm högt avåkningsskydd eller rörräcke ovan mark

En trappa ska:

  • Vara minst 1,5 m bred
  • Ha ett stegdjup på 30 cm och en steghöjd på 15 cm
  • Ha kontrastmarkeringar på det översta och nedersta steget i varje trapplopp. Ljushetskontrasten ska vara 0,40 enligt NCS. Kontrastmarkeringen ska utföras som ett streck och utförda med frästa spår fyllda med massa, eller dylikt. Målade kontrastmarkeringar ska inte utföras.
  • Ha en handledare med 4 cm i diameter. Räckets höjd ska vara 90 cm över markytan och förlängt 30 cm före och efter trappan.

Soffor och sittplatser

En soffa bör ha en sitthöjd på 45-50 cm och ett armstöd på 70 cm för att ge stöd när man reser och sätter sig. En soffa för vila kan ha en eller flera sittplatser. I mera frekventerade områden bör man tänka på att placera ut ett större antal soffor på kortare avstånd.

På längre sträckor ska soffor inte placeras med större avstånd än 200 m. Soffor placeras vid sidan av gångytan och sittplatsen utformas så att även en person i rullstol kan sitta med.

Sidan publicerad 14 december 2020 kl. 08:12

Senast uppdaterad 14 december 2020 kl. 10:12

Norrköpings tekniska handbok

Norrköpings tekniska handbok gäller för projektering av kommunens allmänna platsmark.

Revideringar

Vi uppdaterar teknisk handbok två gånger om året.

Kontakt

loggo

Copyright © Norrköpings kommun        Organisationsnummer: 212000-0456