Stadens gröna ytor kan utformas på olika sätt. Följande ska beaktas oavsett val av utformning;
Gräsytor är viktiga gröna inslag bland annat som vistelseytor. Beroende på utformning, val av gräs och örter samt skötselmetod kan de också bidra till variation, biologisk mångfald och upplevelsevärden exempelvis med vacker blomning.
Skötselnivåer i Norrköping:
Skötselnivåerna finns beskrivna i garanti- och färdigställandeskötselmallen Word, 146.1 kB..
Beakta följande för gräsytor:
Generellt
Val av fröer
Effektiv drift
Anläggning
Blomsterplanteringar kan bestå av perenner, klätterväxter, sedummattor med mera.
Följande beaktas vid anläggande av blomsterplanteringar;
Lökväxter planteras för ökad vårflora och används fördelaktigt tillsammans med marktäckande perenner och buskar för att förlänga blomningssäsongen.
Buskar och häckar kan ge gröna inslag i områden där det är svårt att få plats med träd eller där en variation i vegetationen behövs. Mindre buskar kan även användas som undervegetation till träd.
Träd utgör viktiga gröna element i staden och skapar förutsättningar för biologisk mångfald och bidrar till ett rikt växt- och djurliv. Träd har även ett stort socialt och kulturellt värde. Våra stadsträd utsätts för stora påfrestningar i form av grävningar, vägsalt, föroreningar, vattenbrist och mekaniska skador. Om de ska bli stora, leva länge och hålla sig friska är det viktigt att vi planerar för att ge träden bästa möjliga förutsättningar på växtplatsen.
Aktuell lagstiftning som miljöbalken, plan- och bygglagen och kulturminneslagen med flera ska följas. Det kan gälla biotopskyddade alléer, byggnadsminnesförklarade alléer och trädgårdsmiljöer samt träd som är skyddade genom bestämmelser i gällande detaljplaner.
Befintliga träd inom arbetsområdet som ska sparas skyddas i enlighet med Standard för skyddande av träd vid byggnation. Länk till annan webbplats.
Träd som skadas ska värderas ekonomiskt med Alnarpsmodellen. Detta ska tydligt framgå i förfrågningsunderlaget.
I konstgjorda växtbäddar bör träd planteras på hösten.
Norrköpings stadskärna ramas sedan slutet av 1800-talet in av långa lindalléer, Norrköpings promenader. Med sin unika karaktär är de ett av stadens främsta kännetecken och en självklar del av Norrköpings identitet.
Norrköpings kommuns mål är att sköta och vårda promenaderna så att de uppskattas idag och bevaras för framtida generationer av norrköpingsbor. En vision och viljeinriktning är också att utveckla promenaderna och förtydliga den ursprungliga idén om promenaderna som ett attraktivt parkstråk.
Norrköpings kommun har under de senaste åren arbetat fram ett planeringsunderlag vars syfte är att utgöra ett underlag för arbete med framtida vård, skötsel och utveckling av promenaderna. Läs mer på norrköpings kommuns webbplats Länk till annan webbplats.
Promenaderna är några av Norrköpings mest betydelsefulla trädmiljöer och omfattas av starka lagskydd. Promenaderna är sedan 1994 byggnadsminnesförklarade och ska bevaras för framtiden. Skyddsområdet för byggnadsminne omfattar hela gaturummet från kvartersmark till kvartersmark. Promenaderna omfattas även av det generella biotopskyddet vars syfte är att skydda värdefulla livsmiljöer för växt- och djurarter. Länsstyrelsen ansvarar för lagstiftning om byggnadsminne samt biotopskydd och ska kontaktas vid eventuell förändring eller risk för negativ påverkan inom skyddsområden.
Arbeten som berör promenaderna ställer mycket höga krav på hänsyn och att skydd utförs på ett korrekt sätt. Grön kompetens (enligt definition i Standard för skyddande av träd vid byggnation 2.0) ska därför alltid vara med vid planering, genomförande och uppföljning av arbeten i promenaderna.
När naturytor anläggs bör vegetation med en variation i täthet och höjd eftersträvas så att solitärträd, grupper av mindre träd och buskar samt luckor skapas på sikt.
Generellt bör arter som hör hemma i det östgötska landskapet gynnas. I tabell 1 ges förslag på arter som passar på olika typer av naturytor.
Tabell 1: Förslag på arter för olika typer av naturytor
Ekmiljö | Tallmiljö | Fuktiga miljöer | Bryn |
---|---|---|---|
Skogsek Fågelbär Rönn Hassel Hagtorn Nyponros (Rosa dumalis) | Tall Ek Rönn Asp Hassel Skogstry | Al Sälg Inhemska salixarter Hägg Skogstry Skogsolvon Äkta fläder | Skogsek Hägg Hagtorn Slån Nyponros (Rosa dumalis) Måbär |
För miljöer som bedöms svåråtkomliga ur skötselhänseende är det särskilt viktigt med en anpassad utformning, som inte är för skötselkrävande och som håller över tid. Svårskötta miljöer kan upplevas som oattraktiva, bli mycket kostsamma att sköta och/eller innebära stora arbetsmiljörisker. Typiskt sett kan detta vara trafikmiljöer som infarter, trafikplatser, ringleder, genomfartsleder och cirkulationsplatser. Råd nedan kan vara användbara även i andra sammanhang, för att få en utformning som underlättar skötseln av en yta.
Vid skydd av befintliga träd och buskar bör instängsling av vegetationens rotzon ske i första hand. Inbrädning, påkörningsskydd sker där instängsling inte är möjlig.
Om arbeten behöver ske inom rotzonen ska detta beskrivas. Utgå ifrån eller hänvisa till text i Riktlinje grävning Länk till annan webbplats.
Skydd mot gnag och betesskador anges under kod DDC.22 i Anläggnings AMA. Anpassning sker vid varje projekt med hänsyn till typ av växtmaterial, vilken plats man är på och vilken typ av vilt man ser risker kring.
Alla typer av stängsel och skydd ska tas bort vid garantitidens slut eller enligt annan eventuell överenskommelse med beställaren.
Skydd för buskplanteringar utförs ej som standard. Kan utföras om vi vet att viltskadorna på platsen varit stora historiskt.
Skydd utförs av plantskyddsnät av vridknutstyp, HJL, med tråddiameter min 1,6 mm innertrådar och 2,0 mm kanttråd, varmgalvaniserat eller likvärdigt. Höjden anpassas till om hare, hjort, rådjur ska stängas ute. För hare krävs en maskstorlek som är max 50 mm hög och 150 mm bred. Stolpavstånd på max 3m beroende på terräng och stängselsträckor. Stolpar med anpassad höjd och minsta diameter 70 mm. Nät spikas med 30 mm släta märlor/krampor. Behov och placering av grindar utreds i samråd med kommunen.
Skydd utförs av hönsnät med höjd 1200 mm, maskstorlek max 50 mm, varmförzinkat sätts kring busken/trädet. 200 mm av nätet grävs ned under mark. Nätet fästs i 4 st obehandlade granstörar med en visningshöjd på 1000 mm och minsta diameter 70 mm. Stolparnas avstånd anpassas efter buskens/trädets utbredning och slås ned 500 mm i mark utanför rotklumpen. Där en trädstödsstolpe finns nyttjas denna som en av de fyra infästningspunkterna.
Gnagskydd utförs av slitsat plastnät eller slitsad perforerad hårdplast eller likvärdigt med höjd på minst 1000 mm. Diameter anpassas till stamomfång och förväntad tillväxt under garantitiden.
Gnagskydd utförs av slitsat plastnät eller slitsad perforerad hårdplast med höjd på minst 1000 mm. Diameter anpassas till stamomfång och förväntad tillväxt under garantitiden. Som alternativ kan ett finmaskigt kokosnät lindas kring stammen till en höjd av 1500 mm och fästas med rep av naturfiber som även det lindas kring stammen. Detta kan nyttjas då man på platsen vill ha ett särskilt uttryck eller då gnagskydd av plast kan vara svåra att få tag på för större stamomfång. Vilken typ som ska användas bestäms i samråd med beställaren.
Ett annat alternativ är juteväv som lindas hårt runt stammen två varv och säkras med najtråd. Se exempelbild nedan. Fördelen med väv jämfört med plast är att materialet skyddar mot stamsprickning på våren när det är fruset i marken och solen värmer stammen.
Gnagskydd behövs ej.
Vissa arter så som Prunus, Magnolia och Acer kan vara känsliga för frostskador på våren, särskilt i soliga och vindutsatta lägen. Om man ser risk för detta kan ett finmaskigt kokosnät lindas kring stammen till en höjd av 1500 mm och fästas med rep av naturfiber som även det lindas kring stammen.
Sidan publicerad 24 juni 2024 kl. 07:48
Senast uppdaterad 24 juni 2024 kl. 07:48
Norrköpings tekniska handbok
Norrköpings tekniska handbok gäller för projektering av kommunens allmänna platsmark.
Revideringar
Vi uppdaterar teknisk handbok två gånger om året.
Kontakt
Hör av dig till tekniskhandbok@norrkoping.se
Copyright © Norrköpings kommun Organisationsnummer: 212000-0456