I dokumentet Guide till ökad vattensäkerhet, utgiven av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) finns en omfattande vägledning för hur kommuner och andra anläggningsägare ska arbeta med vattensäkerhet. Detta kapitel är en sammanfattning av guiden och styr hanteringen av vattensäkerhet inom allmän platsmark. För vattenanläggningar som inte ligger på allmän platsmark gäller andra regler. Dessa beskrivs inte här. För vidare vägledning se MSB:s skrift i sin helhet, Guide till ökad vattensäkerhet” (2008).
Vattenanläggningar kan vara både vara konstgjorda och naturliga. Anläggningarna kan ha en permanent vattenyta eller endast vattenfyllas tillfälligt i samband med olika regnsituationer. Vid naturliga vattendrag finns inga krav på skyddsåtgärder. Dock kan det vara lämpligt att placera livräddningsutrustning, räcken eller annat vid vattendrag i tätort, på platser där barn leker (i anslutning till lekplatser eller skolor) och vid gång-och cykelvägar där man ser att det finns en förhöjd risk att falla i vattnet. Vid konstgjorda anläggningar som dagvattendammar, våtmarker och vattenförande diken är vattensäkerheten en viktig del i utformningen.
Genom en genomtänkt gestaltning kan risker vid eller i närheten av vatten minska. Genom att ta extra hänsyn till halkrisk, stora höjdskillnader mellan vattenyta och gångplan samt trafik i form av bil‐, gång‐ eller cykelvägar i nära anslutning till vatten kan riskerna minska. Dessa faktorer ökar risken att plötsligt trilla i vattnet och gör att det blir svårare för människor att nå den nödställde. Det är särskilt viktigt att gestalta med dessa riskfaktorer i åtanke på platser där det är djupt eller starkt strömmande vatten och många människor eller barn kommer vistas. Komplettera gärna med tydlig skyltning, god belysning som tydligt visar kanter och nivåskillnader, kajkanter i flera nivåer med tydlig kontrastmarkering, stolpar/pollare samt sargkant som rullskydd. På vissa platser kan det vara lämpligt att helt leda bort gångtrafiken från vattenkanten.
En riskinventering ur ett vattensäkerhetsperspektiv ska alltid göras vid byggnation i närheten av naturliga vattendrag och konstgjorda vattenanläggningar. Riskinventeringen ska utgå från platsens förutsättningar och den tänkta framtida användningen. Det är särskilt viktigt att beakta barns säkerhet då riskbedömningar görs. Utifrån riskinventeringen ska beslut fattas om utformning av dammar, skydd vid slänter och kajer och behov av livräddningsutrustning. Nedan beskrivs vad som gäller runt utformning av vattenanläggningar ur ett säkerhetsperspektiv samt hantering av livräddningsutrustning.
Vid utformning av vattenanläggningar utan permanent vattenyta på allmän plats gäller följande;
Utformning av vattenanläggningar med permanent vattenyta grundar sig på Malmös dagvattenstrategi 2008 och MSB:s rapport till "Guide till en ökad vattensäkerhet". Vid anläggning av ytor med permanent vattenyta som är minst två decimeter djupa ska alltid en riskanalys göras för att bedöma hur anläggningen ska utformas för att minska risk för drunkning. Vid riskanalysen ska hänsyn tas både till när ytan är öppen och isbelagd. Vid riskanalysen ska hänsyn tas till anläggningens placering. Bedömning ska göras utifrån hur nära anläggningen är till verksamheter och platser där barn vistas samt i hur stor omfattning barn vistas i området. Exempel på hög riskklassning är när anläggningen ligger i direkt anslutning till lekmiljöer eller andra platser där yngre barn vistas och ingen avgränsning finns emellan. Exempel på avgränsning är väg, gång- och cykelväg eller plantering.
Nedan följer ett antal krav på anläggningar med permanent vattenyta som minst ska uppfyllas baserat på var dammen är placeras.
Områden utanför tätort där barn inte vistas
I områden där det vid riskanalysen framkommer att barn inte kommer att vistas i närmiljön finns följande krav på vattensäkerhet:
Parker och områden i bostäders närhet
I områden där barn vistas bör ytterligare krav på vattensäkerhet finnas. Kraven enligt ovan gäller men dessutom ska följande åtgärder vidtas baserat på vilken riskklass som anläggningen bedöms ligga i:
Låg- till medelnivå vid riskklassning
Hög riskklassning
För att kunna nå nödställda personer i vatten används olika typer av livräddningsutrustningar. Följande gäller för hantering av livräddningsutrustning;
Sidan publicerad 24 juni 2024 kl. 07:49
Senast uppdaterad 24 juni 2024 kl. 07:49
Norrköpings tekniska handbok
Norrköpings tekniska handbok gäller för projektering av kommunens allmänna platsmark.
Revideringar
Vi uppdaterar teknisk handbok två gånger om året.
Kontakt
Hör av dig till tekniskhandbok@norrkoping.se
Copyright © Norrköpings kommun Organisationsnummer: 212000-0456