Teknisk handbok

logga

Teknisk handbok

Vattensäkerhet

I dokumentet Guide till ökad vattensäkerhet, utgiven av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) finns en omfattande vägledning för hur kommuner och andra anläggningsägare ska arbeta med vattensäkerhet. Detta kapitel är en mycket kortfattad sammanfattning av guiden. För vidare vägledning se MSB:s skrift i sin helhet.

Under rubriken Park och Natur, Projektering, Dagvatten finns beskrivet hur Norrköpings kommun vill jobba med utformning av slänter, vattendjup och bottenmaterial för att minska risken för olyckor i närheten av våra dagvattenanläggningar. Läs gärna detta kapitel för mer information.

Riskinventering och bedömning

I de projekt där någon typ av anläggning vid vatten ingår behöver projektgruppen göra en riskinventering. Den ska utgå ifrån platsens förutsättningar och den tänkta framtida användningen. Det är särskilt viktigt att beakta barns säkerhet då riskbedömningar görs. Projektgruppen beslutar utifrån inventeringen om vilken livräddningsutrustning som ska finnas på aktuell plats samt om placering och lämpligt avstånd mellan utrustningarna.

Platsens förutsättningar och gestaltning

Gestaltningen bör ta extra hänsyn till halkrisk, stora höjdskillnader mellan vattenyta och gångplan samt trafik i form av bil‐, gång‐ eller cykelvägar i nära anslutning till vatten. Dessa faktorer ökar risken att plötsligt trilla i vattnet och gör att det blir svårare för människor att nå den nödställde. Det är särskilt viktigt att gestalta med dessa riskfaktorer i åtanke på platser där det är djupt eller starkt strömmande vatten och många människor eller barn kommer vistas. Komplettera gärna med tydlig skyltning, god belysning som tydligt visar kanter och nivåskillnader, kajkanter i flera nivåer med tydlig kontrastmarkering, stolpar/pollare samt sargkant som rullskydd. På vissa platser kan det vara lämpligt att helt leda bort gångtrafiken från vattenkanten.

Vid naturliga vattendrag finns inga krav på skyddsåtgärder. Dock kan det vara lämpligt att placera livräddningsutrustning, räcken eller annat vid vattendrag i tätort, på platser där barn leker (i anslutning till lekplatser eller skolor) och vid gång-och cykelvägar där man ser att det finns en förhöjd risk att falla i vattnet.

Vatten som finns på platser där barn leker bör inte vara djupare än 20 cm närmast vattenkanten. Ytorna närmast vattnet ska vara halkfria. Vid större vattendjup ska det finnas flacka slänter, en plan yta närmast vattnet eller svårpasserad växtlighet (som dock inte döljer nödställd person), vilket också beskrivs under rubriken Park och Natur, Projektering, Dagvatten. På dessa platser är det bra med informationsskyltar om tillsynsbehov och risker. Eventuella bryggor eller andra anläggningar bör inte kunna leda ut barn till vatten där de inte bottnar.

Livräddningsutrustning

Enligt MSB ska anläggningar vid vatten vara försedda med livräddningsutrustning i form av livbojar, livräddningsstegar, livräddningshakar och andra redskap för att nå nödställd person i vatten i skälig omfattning. Intill strömmande vatten bör det finnas räddningsbåt eller livflotte och fasta stegar/trappor med jämna avstånd som når minst 1 meter under vattenytan vid lågvatten.

All utrustning ska synas både i dagsljus och i mörker. Därför bör utrustningen märkas med reflexer och/eller bli belyst.

Avståndet mellan livräddningsutrustningar längs ett vattendrag ska inte överstiga 200 meter, stegar var 50:e meter. Utrustningarna bör finnas tätare, var 25:e meter, i områden där många människor vistas.

Om det kommer vistas många barn på en plats och platsens förutsättningar medför stora risker som är svåra att förebygga bör stängsel med hög barnsäkerhet sättas upp.

Om staket sätts upp som skydd för trafik på väg vid vatten ska räcket/stängslet vara dimensionerat för att klara en påkörning.

Teknisk information

Livbojar ska vara märkta med ”Norrköpings kommun”.

Livräddningsstationens enheter (stege, hake och livboj) ska även vara utrustade med larmkontakter som indikerar att någon av enheterna har lyfts från sitt läge. Kommunen tillhandahåller larmsändare. Dessa är kopplade till kommunens LoRa nät och ärendesystemet Infracontrol . Kontakterna ska vara sådana att de återställer sig när utrustningen har återmonterats på rätt sätt. Larmkontakterna ska vara anslutna med två trådar som ger en egen slinga. Kontakten ska antingen vara av NO (normalt öppen) eller NC (normalt sluten) typ. Samtliga larmkontakter ska vara anslutna till en kopplingsplint centralt placerad i en vädersäkrad kapsling, där varje larmkontakt ska ha 2 st anslutningspunkter (signal och jord). Kapslingen ska vara utformad och monterad så att skadegörelse försvåras, Kapslingen ska ha en vädertätad och dragavlastad kabelgenomföring för att kunna ansluta extern larmsändare.

Sidan publicerad 22 december 2021 kl. 09:43

Senast uppdaterad 22 december 2021 kl. 09:43

Norrköpings tekniska handbok

Norrköpings tekniska handbok gäller för projektering av kommunens allmänna platsmark.

Revideringar

Vi uppdaterar teknisk handbok två gånger om året.

Kontakt

loggo

Copyright © Norrköpings kommun        Organisationsnummer: 212000-0456